Skip to content

Livskraft Coaching

Gør det du er dårlig til – og bliv bedre til dit job

I dette indlæg, vil jeg vise dig, hvordan du kan bruge de opgaver, som du synes er svære, til at blive klogere på dig selv. Du kan både bruge det til at få en bedre forståelse for, hvordan du arbejder og løser problemer (og dermed gøre vanskelige opgaver nemmere for dig selv) eller hvis du som jobsøger bliver bedt om at beskrive dine stærke og svage sider.

Ofte, tænker vi ikke for meget på de opgaver, som vi er mindre dygtige til, fordi vi gerne vil beskytte os selv imod vores eget kritiske blik. Pointen her, er dog ikke at vi skal udskamme os selv for vores mangel på kompetence. De opgaver, som vi finder svære, kan ganske enkelt give os en indsigt, som de opgaver, vi har let ved, ikke kan. Når en opgave er svær, er vi i højere grad nødt til at finde på strategier, der kan hjælpe os med at løse den. Disse strategier rummer både vores stærke sider, men de kan også give os et hint om, hvad vores svage sider er. De svære opgaver, får altså både vores stærke og svage sider til at stå mere tydeligt frem.

Øvelse

Start med at tænke på en opgave du løser eller hobby du dyrker, selvom du synes det er svært eller du måske ligefrem er dårlig til det. Det behøver slet ikke at være arbejdsrelateret. Måske har du kastet dig ud i en ny uddannelse? Måske bager du pølsehorn til skolens markedsdag – selvom du ikke er ret god til at bage. Det kan også være, at du går til DanceFit, selvom hverken rytme eller koordination er dine stærke sider.

Herunder vil jeg give dig en række overskrifter og spørgsmål, som du kan bruge til at få øje på dine stærke og svage sider:

Motivation: Start med at overveje, hvorfor du gør det, som du finder svært.
F.eks.: Af nødvendighed, for udfordringens skyld, fordi det er sjovt.

Proces: Hvornår synes du, at det er særligt svært?
F.eks.: Når overblikket skal dannes, når færdighederne ikke rækker længere, når opgaven skal afsluttes.

Egenskaber: Hvad gør du, når det bliver svært? Hvilke egenskaber hjælper dig videre?
F.eks.: Teknisk dygtighed, evnen til at lære nyt, at finde nye vinkler på problemerne.

Mindset: Hvad du siger til dig selv, når det er svært. Hvordan er dit mindset?
F.eks.: minder mig selv om tidligere succeser, ”kom så, nu skal det overstås!”.

Strategi: Hvad gør du, når du går død i et projekt? Hvilke strategier bruger du, til at komme videre?
F.eks.: søger ny viden, beder om hjælp, husker på motivationen.

Når du har overvejet disse spørgsmål, har du et eksempel på, hvordan du løser problemer. Find en eller to andre eksempler på ting, som du gør, selvom de svære. Når du har været processen igennem et par gange, vil du begynde at kunne se mønstre og afvigelser.

Måske viser det sig, at det er på et bestemt tidspunkt, du går død. Måske er det en bestemt egenskab der hjælper dig, hvad enten det drejer sig om at afslutte et projekt eller løbe den sidste hårde kilometer.

Det kan også være, at det viser sig, at det, der driller dig i én type af opgave er noget, som du har fundet løsningen på et andet sted. Hvad kan det lære dig?

Når du får øje på mønstrene kan du begynde at se dine stærke og svage sider.

Eksempel

Jeg fletter julehjerter og jeg er virkelig dårlig til det. Jeg gør det alligevel, fordi jeg synes det er sjovt. Julehjertet, der her er billede af, er et jeg har flettet. Det er åbenlyst skævt og faktisk havde jeg kun et mønster og et billede af det færdige resultat.

Til at starte med, anede jeg ikke, hvordan jeg skulle gøre. Så jeg kastede mig ud i det, gjorde det forkert, pillede det op og gentog processen. Så kiggede jeg på youtube – og fandt ikke noget. Til sidst gik det op for mig, at jeg kunne kigge på billeder af det endelige resultat og prøve at gætte mig til, i hvilken rækkefølge tingene blev gjort. Jeg gik i gang, pillede op, prøvede igen og til sidst kom jeg altså frem til et julehjerte med en stjerne i midten.

Jeg har også selv lavet min egen hjemmeside, og selvom processen var noget længere, så mindede den meget om, hvordan jeg lavede julehjertet, nemlig: Prøve mig frem, blive (meget!) frustreret, søge ny viden, følge instruktioner, lave om nogle gange for til sidst at ende med et nogenlunde hæderligt resultat.

I mit tilfælde er min strategi at søge ny viden, når jeg oplever at mine færdigheder ikke rækker længere og min stædighed er den egenskab, der hjælper mig til at gennemføre.

Se mønstret

Første del af øvelsen, giver et indblik i, hvad dine stærke sider er og hvordan du arbejder. Men mønten har som bekendt altid to sider og derfor er der ofte en sammenhæng imellem dine stærke sider og dine svage sider.

Prøv at overvej, om du har oplevet, at en af dine strategier endte med at spænde ben for opgaveløsningen – det kan være, at din stædighed forhindrer dig i at bede om hjælp i tide, at dit fokus på målet gør at relationen til kollegaerne halter bagefter eller at du fokuserer så meget på den ene opgave, at du mister overblikket.

Når du har en ide om, hvad dine svage sider er, kan du overveje, hvad du selv kan gøre for at forhindre, at dine strategier kammer over og spænder ben. Overvej også, hvilken rolle din leder eller kollegaer kan spille i løsningen: Måske skal du have et dagligt sparringsmøde med en kollega, der arbejder helt anderledes end dig – måske skal din leder i højere grad hjælpe dig med at prioritere arbejdsopgaverne, når du er presset.

 

Når du har været igennem øvelsen et par gange, kan du altså begynde at få en forståelse for, hvordan du arbejder, hvornår du bliver presset og hvornår du har brug for at være opmærksom på dine svage sider.

Kontakt mig for at bestille tid